Korpiklaani – Folk Metallia Lahdesta

Kiinnostuin Korpiklaanista ensimmäisen kerran vasta 2009 hieman yllättävässä paikassa. Olin Skotlannissa tarjoilijan töissä ja latvialainen työkaveri, kuullessaan että tulen Suomesta kysyi heti, että tykkäänkö Korpiklaanista. Olin ihmeissäni, että miten hän tietää bändin, kun kyseessä oli tuolloin vielä melko tuntematon nimi. Kollegani pyysi, että käännän hänelle jotain lauluja, mutta totesin, että kansanlaulusanasto ei käänny englanniksi omilla taidoilla. Ja tämä on varmasti syy siihen, miksi Korpiklaani kansainvälisestä menestyksestä huolimatta laulaa edelleen suurimman osan lauluistaan suomeksi.

Lahtelainen Korpiklaani aloitti uransa shamaanikielellä laulamalla, mutta kolmannella albumilla bändi jatkoi suomen- ja englanninkielisillä lauluilla. Musiikkityyliltään yhtye on folk metallia, eli viulut ja muut kansansoittimet kuuluvat lauluissa vahvasti. Lisäksi laulu on kansanlaululle ominaisesti runoiltua. Tällä reseptillä yhtye on hitaasti, mutta varmasti saanut valloitettua kansainvälisetkin markkinat. Juuri julkaistu uusi albumi ”Noita” aloitti yhtyeen pitkän kiertueen, joka kattaa mm. Pohjois-Amerikan Trollfest-nimisen kiertueen Ensiferumin kanssa.

Kaikin puolin mielenkiintoisen Korpiklaanista tekee sen ainutlaatuinen musiikkityyli. Vaikka folk metallia onkin paljon tarjolla, niin harvemmin sitä suomeksi laulettuna kuulee. Toinen ainutlaatuinen asia on, että tällaista musiikkia harvemmin kovin moni kuuntelee, mutta Korpiklaani on onnistunut saamaan sellaisen reseptin aikaiseksi, että kansainväliset kiertueet ovat mahdollisia. Uusin albumi on tuo myös yhtyeelle varmasti lisää kuuntelijoita.