Omituisimmat suomalaiset bändit

Suomalaisten maailmanvalloitus suomen kielellä ei ole onnistunut, ja monina vuosina Euroviisuissakin maan artistien kummallinen kieli on tuntunut kuulijoista melko omituiselta. Suomalainen musiikkimaailma kehittyi sen omana, muista eurooppalaisista kielistä poikkeavana, kielen ja tyylinmukaisesti maan rajojen sisäpuolella. Suomalaisten melankolinen sielunmaisema ja rikas kieli jalostivat suomirock-suunnan, jossa tärkein osuus on ollut sanoituksilla. Eppu Normaali ja Leevi and The Leavings ovat hyviä esimerkkejä suomalaisesta, omantyylisestä kielellä kikkailusta ja leikittelystä, joka uppoaa suomalaisiin – muttei useinkaan muunmaalaisiin.

H2Ö on erikoisuuksiin erikoistunut tapahtuma

Ulkomaalaisen uutiskynnyksen maailmalla suomalaisista asioista läpäisevät usein muille omituiset asiat, kuten eukonkantokisa tai Lapin yötön yö. Suomalaiset omituiset yhtyeet on myös noteerattu maailmalla, osa niistä on myös niittänyt mainetta. Viime vuonna Helsingissä järjestettiin ensimmäistä kertaa H2Ö-festivaali, joka keräsi esiintymään tuntemattomia vaihtoehtokokoonpanoja, joista osaa voisi myös kutsua omituiseksi.

Festarin tarkoitus on esitellä hienoissa puitteissa, Helsingin Vuosaaressa tuntemattomia ja erikoisempia artisteja, joista tuskin muuten festariväellä olisi mahdollisuus kuulla. Paikalla on esiintyjiä, joiden keikat saattavat kehkeytyä kaaosmaisiksi tai esiintyjien lavaesiintyminen on tunnettua omituisista jutuista kuten karjumisesta ja ähinästä, biisien aiheet ja sanoitukset käsittelevät monilla erikoisia aiheita: Todellinen vaihtoehtotapahtuma musiikin saralla, joka keräsi viime vuonna useita tuhansia kävijöitä. Vaikka H2Ö jääkin yleisömääriltään kauas Suomen suurista musiikkitapahtumista, on sillä oma paikkansa vaihtoehtomusiikin ja -tapahtumien saralla.

Erikoisuus maistuu Euroviisuissa

Suomalainen omituinen musiikki tuli tutuksi suurille yleisöille Lordin voittaessa Euroviisut. Pyrotekniikalla ja teatraalisilla esiintymisasuilla haettiin lisäpotkua mahtipontiseen biisiin. Osa seuraajista ei tiennyt, mitä ajatella kummallisesta kauhurekvisiittaa käyttävistä kummajaisista, mutta voitto irtosi leikiten ja Lordi omituisine esiintymispuitteineen oli kaikkien tiedossa. Lordi on taatusti monelle tuttu jo jäsenien ulkoisen olemuksen vuoksi. Bändin jäsenet ovat pitäneet tiukasti kiinni yksityisyydestään ja ovat tuttuja suurelle yleisölle ainoastaan maskeineen ja esiintymisasuineen.

Hiljattain kisattu Euroviisu esitteli tänä vuonna suomalaisittain jälleen kerran erilaisen valinnan: Pertti Kurikan Nimipäivät esittelee kehitysvammaisista kootun bändin, joka soittaa punkkia. Yhtye kasattiin aikoinaan työpajalla, jossa elokuvaohjaaja Pekka Karjalainen kuvasi elokuvaansa Vähän Kunnioitusta. Kukapa olisi uskonut, että myöhemmin YouTubeen ladattu pätkä yhtyeen biisistä nousi hitiksi, ja sen myötä muusikoille avautui tie Helsingin Tavastialle ja monille muille klubeille. Yhtye on tehnyt jo satoja keikkoja ja se on esiintynyt lukuisissa maissa kuten Kanadassa ja Saksassa. Kokoonpano on saanut paljon palstatilaa myös ulkomaalaisessa mediassa, musiikin lisäksi se on hieno esimerkki, vertaistuki ja äänitorvi muille kehitysvammaisille.